Final de lună efervescent la Filarmonica ”Ion Dumitrescu”

Filarmonica Ion Dumitrescu

Două concerte deosebite organizate de Filarmonica ”Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea în a două jumătate a lunii Mai, au stabilit adevărate repere cultural – artistice pentru viața muzicală vâlceană. Luni, 20 Mai, ”Gala Viorica Cortez” a prilejuit întâlnirea publicului meloman cu celebra mezzosoprană din Iași care, la peste opt decenii de viață și șaizeci de ani de carieră artistică a contribuit la dezvoltarea vieții muzicale din România. Prezentă pe scenă internațională muzicală începând cu anul 1964, când a obținut obținut Marele Premiu la Concursul Internațional de Canto din Toulouse, Viorica Cortez s-a făcut remarcată datorită repertoriului bogat din creația muzicii de cameră,vocal-simfonică, dar și de operă și operetă.

Înzestrată cu disponibilități vocale impresionante, dedicată riguros studiului, dar dând dovadă și de comportament plin de umanitate, ”Carmen a secolului” – așa cum a fost caracterizată marea mezzosoprană a făcut ca aparițiile sale scenice să fie îndelung aplaudate. Numeroasele participări la festivaluri din țară și de peste hotare au contribuit la formarea profilului său artistic inconfundabil. Pe scene internaționale precum „Scala” din Milano, „Metropolitan Opera” din New York, Opera din Paris, Arena din Verona,și alte multe scene unde a avut parteneri faimoși precum Luciano Pavaroti, Placido Domingo, Montserrat Caballe, Alfedo Kraus cât și întâlnirile cu Franco Zeffirelli, Luchino Visconti, Pier Luigi Pizzi, și Margherita Wallmann s-au înregistrat succese nemuritoare.

În concertul din municipiul vâlcean Viorica Cortez l-a avut ca partener pe baritonul Florin Estefan, manager al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, artist care, cu un bogat portofoliu de concerte a fost la înălțimea întâlnirii muzicale dând valoare concertului. Repertoriul susținut, variat și bogat a impresionat publicul meloman care a fost entuziasmat de frumusețea marii muzici și a implicit a interpretării pline de emoție răsplătindu-i  pe artiști cu aplauze îndelungate.

Ultima lucrare interpretată de renumita mezzosoprană a fost sub semnul păcii și cu promisiunea acesteia de a se reîntâlni cu publicul vâlcean.

Dirijorul concertului a fost Alexandru Ilie, un tânăr extrem de versatil și talentat, el fiind de fapt dirijorul permanent al Teatrului Național de Operă și Operetă ”Ion Dacian”.  Tot în stagiunea permanentă a Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” caracterizată în mod constant de premiere foarte interesante s-a desfășurat pe dată de 27/05 concertul intitulat sugestiv –  „Pian la puterea a doua”, o premieră la Râmnicu Vâlcea, atât prin valoarea propriu zisă a lucrării dar și pentru interpretare (în prima audiție) a Concertului pentru două piane și orchestra nr. 10 în mi bemol major K.365/316.

Dirijor invitat, originar din Vratsa  – Bulgaria a fost Ivan Iiev care a studiat în S.U.A la Universitatea Indiana cu Michael Esselstrom și cu Julian Shew la Universitatea de Stat Louisiana. Sub bagheta sa au evoluat cei doi tineri și valoroși pianiști.  Alexandra Văduva din Râmnicu Vâlcea, cunoscută ca singura pianistă care în anul academic 2015/2016 a primit un dublu ”Fellowship” la Academia Regală din Londra și Florian Mitrea și el dublu laureat al competițiilor internaționale de pian de la Glasgow , Hamamatsu, Munchen.

Cei doi cânta împreună din 2017 când în duo pianistic au câștigat locul întâi la prestigiosul concurs internațional „Suzana Szorenyi” iar în 2022 cei doi pianiști au evoluat cu succes pe scena  Atheneului Român. Dublu concert de pian a scos în evidență talentul interpretativ al celor doi tineri permițându-le să întrețină un real dialog muzical volubil și carismatic totul realizat armonios în cu orchestra. Finalul concertului este plin de vivacitate cu o cadență strălucitoare unde orchestra contribuie cu o expunere armonioasă și tonifiantă.

Un sfârșit de lună muzicală deosebit în ritmuri dinamice la filarmonica vâlceană,  cu un viitor plin de noi promisiuni artistice de prima mână din partea instituției emblemă a Râmnicului.

Cristian Ovidiu Dinica

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *