Tot ce trebuie să știi despre boiler cu acumulare

boiler cu acumulare

Boiler cu acumulare este încă un produs extrem de răspândit menit să asigure producția de apă caldă în locuințe. Ușor de instalat, se adaptează cu ușurință consumului tău de apă zilnic. Electric, solar sau cuplat la o pompă de căldură, tu ești cel care are sarcina dificilă de a alege modelul care va răspunde cel mai bine nevoilor tale, dar și bugetului.

Cum funcționează un boiler cu acumulare?

Cunoscut și sub denumirea de balon de apă caldă, boilerul cu acumulare reprezintă cea mai simplă modalitate de a obține apă caldă.  Acesta este dotat cu o cuvă mare protejată de coroziune, cu o rezistență electrică și cu un termostat. Apa caldă este stocată în partea superioară. Atunci când apa caldă este utilizată, apa rece ajunge în partea de jos pentru a reînnoi conținutul automat.

Apa este încălzită datorită unei rezistențe electrice, unui arzător, unor senzori solari sau unei pompe de căldură în funcție de dispozitivul instalat în locuință. În cazul unui boiler electric este posibilă adăugarea unui contactor între acesta și tabloul electric pentru a declanșa punerea în funcțiune a a boilerului atunci când tarifele sunt mai avantajoase.

Care sunt avantajele și dezavantajele unui boiler cu acumulare

Pe lângă faptul că este ușor și rapid de instalat, boilerul cu acumulare se adaptează fără probleme configurației locuinței tale deoarece se declină în versiunea verticală sau orizontală. Dacă optezi pentru un model care funcționează pe bază de electricitate, poți reduce consumul energetic instalând un conector. Un boiler cu acumulare permite în egală măsură stocarea unei cantități importante de apă caldă fără să existe problema unei variații de temperatură.

Un boiler cu acumulare este complet silențios. Cu toate acestea, trebuie să știi că, pentru a beneficia de apă caldă trebuie să aștepți aproximativ 6 ore și că, un astfel de boiler are un consum mult mai ridicat decât decât un model care funcționează pe bază de energie solară sau cu o pompă de căldură.

Cum alegi un boiler cu acumulare?

Simplu de instalat, confortabil pentru consumul de apă al întregi familii și programabil pentru a putea face economii, boilerul cu acumulare a fost adpotat de un număr mare de locuințe în ultimii ani. Pentru a profita din plin de toate caracteristicile oferite de boilerul cu acumulare, este important să alegi cel mai adaptat model situației locuinței tale și în funcție de membrii familiei.

Evident, nevoile de apă caldă din locuință vor determina capacitatea cuvei boilerului. Aceste nevoi sunt determinate de numărul de persoane care locuiesc în acea casă:

  • O persoană – 30-50 de litri;
  • Două persoane – 65-100 de litri;
  • 3 persoane – 150 de litri;
  • 4 persoane – 200 de litri;
  • 5 persoane, 5 persoane plus – 300 de litri;

Formatul boilerului este în egală măsură important. Majoritatea modelelor de boilere cu acumulare de pe piață sunt în format vertical. Cu toate acestea, există și modele orizontale.

Rezistența. Rezistența care va încălzi apa se prezintă în două forme:

  • Scufundată în contact cu apa – complet scufundată, acest tip de rezistență este extrem de eficientă în materie de încălzire însă este destul de vulnerabilă în contact cu calcarul. De evitat dacă apa de la robinet este dură;
  • Rezistență de steatită – nu intră în contact direct cu apa, un lucru care ne ajută să evităm problemele cu calcarul;

Termostatul. Termostatul are sarcina de a opri rezistența în momentul în care apa este încălzită. Este de două feluri:

  • Mecanic: acest tip de termostat emite un click atunci când este pus în funcțiune sau când rezistența se oprește;
  • Mai precis, termostatul electronic nu se derglează odată cu tercerea timpului. În schimb, poate suferi defecțiuni tehnice.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *