”Alphorn Dream” la Filarmonica Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea

Filarmonica Ion Dumitrescu

Luni 11 martie, Carlo Torlontano profesor de corn la conservatorul de muzică „L. D`Annunzio” din Pescara –  Italia a fost solistul care a încântat publicul meloman cu un instrument care se întâlnește rar în sălile de spectacol din România și chiar din lume. Acest instrument este Alphornul ale cărui origini are legătură cu munții Alpi. În limba germană Alphorn semnifică cornul alpilor.

Este un instrument de suflat confecționat din lemn sau din coajă de copac. Aparține locuitorilor din alpii elvețieni fiind un mijloc popular de comunicare folosit între autohtoni ca modalitate de anunțare a pericolelor cât și de alungare a singurătății sau de mobilizare a efectivelor de animale. Forma instrumentului cât și dimensiunile sale sunt diferite în funcție de lemnul folosit la confecționarea sa. Poate fi drept de format conic în partea inferioară sau drept cu partea inferioară încovoiată tinzând spre forma trompetei, se înrudește cu tulnicul sau buciumul românesc. Ca instrument muzical, Alphornul este recunoscut pentru tonalitatea sa unică.

După proveniența sa populară instrumentul are de regulă 3,5 metri lungime și este dificil de folosit în sălile de spectacol pentru că nu a suferit modificări de-a lungul timpului precum  aplicarea de orificii pentru degete sau să i se atașeze supape. Sunetul identitar al cornului alpin combină amplitudinea notelor obținute de instrumentele de suflat din alamă cu moliciunea specifică mecanismelor din lemn. Cornul alpin sau alphornul și-a păstrat forma de tub lung conic îndoit la capăt ca un corn de vacă. Introducerea Alphornului  ca element solistic în spectacolele cu public date de instituțiile muzicale i se datorează lui Leopold Mozart (1719-1787) care a fost impresionat de măreția instrumentului.

Simfonia „Pastorella” pentru Hirtenhorn și orchestră compusă de L. Mozart este prima piesă din muzică simfonică dedicată acestui instrument. Preluând teme muzicale cu tradiție în folclorul munților Alpii și alți compozitori au compus lucrări simfonice în care apare Alphornul astfel Anton Zimmerman (1741-1781) a realizat Simfonia  „Pastoritia”pentru Alphorn și orchestră. Carlo Torlontano este considerat unul dintre cei mai buni  soliști clasici ai instrumentului care cucerit de calitatea sunetului și tonalitatea acestui instrument deosebit s-a identificat cu un acest mijloc muzical cu vechi rădăcini populare și s-a dedicat lui contribuind la creșterea repertoriului componistic în care este folosit  cornul alpilor. Atitudinea sa muzicală nu s-a limitat doar la interpretare ci a a fost și primul solist care a folosit celebrul instrument al Alpilor pentru concertul cu opera „Daphne” scrisă de Richard Strauss.

Inventivitatea lui Carlo Torlontano a contribuit și la crearea altor  inedite soluții muzicale precum folosirea Aplhornulu în cadrul Divertismentului pentru orchestră de coarde în re major K136  compus de W.A Mozart(1756-1791). Măiestria profesorului de corn și tenacitatea sa în stăpânirea instrumentului a făcută posibilă recunoașterea necesității întrebuințării Alphornului în suite muzicale istorice, care pun în evidență capacitatea acestuia impunătoare de a emoționa. Astfel, solistul a participat la interpretarea lucrării „The Great Horn of Helm” din portofoliul componistic al lui Giovanni D`Aquila și care a reprezentat o secvență din  fondul muzical al filmului Stăpânul Inelelor .

Dirijorul sub bagheta căruia s-a desfășurat repertoriul concertului a fost Daniel Manasi născut în Iași, absolvent al Academiei de Muzică George Enescu și care a urmat o serie de cursuri de măiestrie la Niyrbator din Ungaria unde a obținut diploma de concertmaistru al orchestrei. Daniel Manasi și-a continuat studiile muzicale în Germania dar și în Austria. El este în prezent concertmaistru al Orchestrei de cameră Radio. Aptitudinile sale muzicale îl recomandă cu încredere fiind un dirijor consacrat, matur și care în ultimii ani a lucrat intens cu orchestra simfonică a filarmonicii vâlcene, ridicând vizibil nivelul artistic al acestui colectiv talentat.

OVIDIU DINICA

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *