Comunicat Florinel Constantinescu, primarul oraşului Călimăneşti
Împreună, pentru Călimănești!
Dragi locuitori ai orașului Călimăneşti,
Localitatea noastră a crescut într-un ritm foarte bun. A urcat pe scara stațiunilor balneoclimaterice românești și realizează acum mai mult de jumătate din activitatea turistică a județului Vâlcea. Participanții la evenimentele publice regionale și naționale la care am fost prezenți și turiștii pe care i-am întâlnit au remarcat ascensiunea noastră spectaculoasă din ultimii ani. Am fost întrebați deseori dacă avem un secret anume pentru acest succes.
Da, avem un secret. Ne-am planificat acest drum și am crezut în viitorul localității în care trăim. Am început, în urmă cu mai mulți ani, cu o strategie de dezvoltare bine articulată și am continuat cu proiecte din ce în ce mai ambițioase. Am convins finanțatorii naționali și finanțatorii europeni să susțină proiectele noastre de dezvoltare și de modernizare. Am atras la Călimănești 20.282.345 lei în perioada 2012-2016, 55.804.112 lei, în perioada 2016-2020 și 267.364.052 lei, în perioada 2020-2024. Chiar în acest moment, avem depuse la finanțare alte proiecte în valoare de peste 148 de milioane de lei. Sunt bani mulți, sunt bani bine investiți, sunt bani eficienți!
Am avut întotdeauna un plan pentru orașul Călimănești și pentru localitățile care îl compun: Căciulata, Călimănești, Cozia, Jiblea Nouă, Jiblea Veche, Păușa, Seaca. Îl putem numi proiectul nostru comun, al tuturor celor care trăim și muncim aici: proiectul Călimănești. Principalul obiectiv al acestui mare proiect este dezvoltarea armonioasă a tuturor localităților, prin îmbunătățirea condițiilor de viață ale tuturor. De la asigurarea rețelelor de drumuri și de utilități și până la schimbarea semnificativă a condițiilor de lucru în grădinițe și în școli. De la parcuri și instituții culturale moderne și până la servicii și facilități publice de nivel înalt.
Urmează mari provocări pentru noi, la Călimănești. Ne pregătim pentru forări la mare adâncime, în căutarea apelor geotermale, la Seaca și la Căciulata. Există finanțare pentru aceste investiții și există un proiect de dezvoltare a localității Seaca prin construirea aici a unei baze sportive și de agrement. Apa geotermală extrasă de la Seaca și din Căciulata va îmbunătăți condițiile de trai din întregul oraș Călimănești. Am preluat în proprietate locală 20 de hectare de pădure pe care se vor face amenajări specifice conceptului de pădure-parc.
Continuăm – până la finalizare – lucrările de modernizare a drumurilor – prin proiecte de mobilitate urbană și de îmbunătățire a mediului urban – și a rețelelor de utilități din toate localitățile. Gaze, apă, canal, iluminat public și rețele de electricitate. Și continuăm să modernizăm clădirile destinate învățământului local. Școla generală și grădinițele, în primul rând. Vom construi și o creșă pentru copiii familiilor tinere din Călimănești.
Da, avem un secret la Călimănești. Secretul suntem noi, oamenii din Călimănești. Vrem mai mult și putem mai mult. Facem întotdeauna lucrurile pe care le-am promis, comunicăm tot timpul unii cu alții și credem în viitorul nostru comun, de localitate puternică și prosperă, pe măsura istoriei și a locului pe care îl avem în memoria și în sufletul fiecărui român.