Invitați de marcă la finalul de stagiune al Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea

Filarmonica Ion Dumitrescu

După o primăvară efervescentă, cu un festival ”Tinere Talente®” în care a fost inaugurat și noul Pian Petrof Mistral dăruit filarmonicii de Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, instituția emblemă a orașului a organizat o închidere de stagiune demnă de marile scene ale lumii. Publicul s-a bucurat de concerte deosebite pe tot parcursul stagiunii permanente, concerte pe care managementul instituției le-a conturat în armonie cu bugetul alocat dar și cu preferințele melomanilor care, după anii de pandemie, par să revină în număr din ce în ce mai mare în sala ”Lahovari” ale cărei 300 de locuri au fost de nenumărate ori insuficiente.

Dirijori și soliști din România și de peste hotare s-au adaptat cu brio unei politici repertoriale menită să crească numărul melomanilor. Instituția vâlceană este prezentă la toate evenimentele orașului și nu de puține ori este considerată ambasadorul – vector de imagine al municipiului de la poalele dealului Capela.

De la Concertul organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, la superbele apariții ale Corului Euphonia- formație cu un repertoriu impresionant, până la concertele din ce în ce mai apreciate al formației de Jazz , New Phil Jazz Band, putem vorbi de o strădanie continuă a colectivului filarmonicii pentru a recupera publicul pierdut în pandemie dar și pentru recâștigarea de noi segmente de public.

Revenim la concertul de închidere de stagiune, desfășurat luni pe 26 iunie în sala ”Lahovari” și intitulat sugestiv ”Viva Rossini !”. Publicul extrem de entuziast, prezent în număr mare s-a bucurat de o seară de neuitat, oferită de orchestra simfonică a filarmonicii, îmbogățită pentru repertoriul rosinian cu mai mulți colaboratori de la orchestre de prestigiu din România.

Ideea organizării unei închideri de stagiune cu un repertoriu 100% operistic – rosinian, a venit la propunerea Maestrului Fabrizzio Ruggero, dirijorul invitat al concertului care a conturat programul deosebit de atractiv atât pentru public cât și pentru orchestră, făcând practic o trecere în revistă a celor mai frumoase pagini scrise de Gioachino Rossini.

Închiderea de stagiune a Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea  a marcat colaborarea cu soliști consacrați ai artei lirice, invitați acestui concert fiind: soprana Emilia Giol, mezzosoprana Maria Miron Sârbu și baritonul Alexandr Utkin, toți trei intepretând arii scrise de geniul italian născut la Pesaro în urmă cu peste 200 de ani.

Am amintit în mod special locul de naștere al marelui Rosini pentru că orașul italian Pesaro va fi în 2024 capitala culturii din Italia, pentru că acolo se desfășoară cel mai mare festival de operă din lume – Rossini Opera Festival, pentru că Maestrul Ruggero prezent la filarmonica vâlceană este colaborator permanent al ROF și pentru că luni pe 26 iunie 2023, cu ocazia închiderii stagiunii în biroul Primarului Mircia Gutău s-a aflat și Danielle Vimini – vice primar al orașului Pesaro și președinte al ROF, sosit special pentru concertul de la filarmonică.

Primarul Râmnicului l-a primit cu mare amabilitate și l-a invitat pe viceprimarul Vimini să participe la Ziua Imnului Național, pe 29 iulie. După ce și-au oferit cadouri simbolice reprezentative, cei doi oficiali au avut un dialog amical și au făcut câteva fotografii împreună cu reprezentanta serviciului sport-cultură din primărie, Oana Popa, dar și a managerului filarmonicii Dl. Petruț Constantinescu. Viceprimarul orașului Pesaro a lansat invitația către primarul Mircia Gutău de a vizita împreună cu o delegație culturală frumosul oraș italian aflat pe malul Mării Adriatice. 

După închiderea stagiunii permanente, Filarmonica ”Ion Dumitrescu” deschide stagiunea estivală, vineri 30 iunie, în parcul Zăvoi unde, în cadrul turneului național ”O Harpă de Poveste – Dans și fantezie”, colectivul filarmonicii a invitat la Râmnicu Vâlcea pe harpista Adriana Cazacu și pe flautistul Mihai Vaida, artiști care, suntem conviși că vor încânta pe toți cei care se vor afla în fața teatrului Ariel din Zăvoi, locul de desfășurare al recitalului.

Pe 1 iulie, sâmbătă, chiar a doua zi, Orchestra Simfonică a filarmonicii sub bagheta dirijorului Daniel Manasi, vă invită la un ”Divertisment Estival Simfonic”, concert pregătit special pentru marele public prezent în perioada estivală la Râmnicu Vâlcea. Concertul va avea loc de la ora 19.00 în sala ”Lahovari”.

Pe 9 iulie, New Phil Jazz Band – formația de jazz a filarmonicii, împreună cu Euphonia, vă invită la un concert estival deosebit dirijat de Codruț Scurtu, iar pe 29 iulie, cu ocazia Zilei Imnului Național în colaborare cu Teatrul Municipal Ariel, filarmonica vâlceană pregătește un concert-spectacol de excepție care va marca cum se cuvine atât sărbătoarea națională cât și închiderea primei părți a stagiunii estivale.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *