Succes istoric al primarului Mircia Gutău! 46 de hectare de pădure trecute în patrimoniul municipiului Râmnicu Vâlcea!

După ani de lupte politice, primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a reuşit să obţină o mare victorie pentru râmnic: peste 46 de hectare de teren în zona Dealului Capela au fost trecute în patrimoniul Municipiului Râmnicu Vâlcea şi urmează să se amenajeze un parc-pădure.

Acesta a fost un proiect pentru care Mircia Gutău s-a zbătut foarte mult, iar cu ajutor din partea preşedintelui CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, şi al deputatului de Vâlcea, Eugen Neaţă, acest proiect care cândva părea doar un vis acum a devenit realitate. În ciuda tuturor piedicilor care le-au fost puse, echipa din jurul celor trei lideri vâlceni a reuşit să ducă la bun sfârşit acest obiectiv deosebit de important pentru dezvoltarea Râmnicului.

Eugen Neaţă: „Este un eveniment istoric pentru Râmnicu Vâlcea”

Deputatul de Vâlcea, Eugen Neaţă, s-a declarat şi el foarte încântat de această reuşită la care a colaborat cu primarul municipiului, Mircia Gutău, dar şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu.

„Cele trei dealuri care se află pe latura de vest a orașului Râmnicu Vâlcea au avut dintotdeauna semnificații diferite pentru vâlceni. Petrișor era dealul celor cărora le plăcea să meargă pe jos la ștrandul din Ocnele Mari și al grătarelor la sfârșit de săptămână, de exemplu.

Dealul Cetățuia a fost un loc istoric pe care multe generații au urcat cu încrederea că vor afla mai multe despre domnitorul Radu de la Afumați și despre legendarul tunel de fugă, pe sub râul Olt, a celor asediați în bisericuța din vârf.

Capela, prin poziția lui centrală și cu ajutorul pantelor de est, care coboară direct în oraș, a fost și este cel mai atractiv dintre toate. Pe el au funcționat dintotdeauna trasee de plimbare exploatate de multe generații de râmniceni și chiar o pârtie de bob, în prima jumătate a secolului trecut (vezi imaginile reproduse acum în premieră absolută). Dealul Capela a atras în adâncul pădurii lui multe generații de adolescenți, de tineri și de adulți amatori de mișcare în aer liber și de aventuri potrivite fiecărei vârste în parte. Puțină lume a știut însă că dealul și pădurea aflată pe el nu au aparținut municipalității, ci statului român. Din această cauză primăria nu l-a putut introduce niciodată în proiectele sale de dezvoltare și de modernizare.

Cu câțiva ani în urmă, la inițiativa primarului Mircia Gutău, și cu sprijinul specializat al inginerului George Mihăilescu, am formulat o modificare a Legii 220 care să permită trecerea din proprietatea statului în proprietatea municipalității a pădurii de pe dealul Capela, în scopul amenajării unei păduri-parc. Am depus acest amendament în 19 iunie 2018 și el a fost votat în Camera Deputaților în 4 iulie, promulgat pe 26 iulie și finalizat cu norme de aplicare în 26 noiembrie 2018. Au urmat corespondența și toate procedurile instituționale de înfăptuire a transferului de proprietate, complexe, consumatoare de timp, în care primarul Mircia Gutău și echipa lui au avut de lucru, nu glumă.

Ieri, 27 ianuarie, 2022. Guvernul României a formulat hotărârea finală prin care transmite, cu titlu gratuit, o suprafață de 465.552 mp, fond forestier din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Râmnicu Vâlcea. Acesta este un moment istoric în viața municipiului și a locuitorilor săi. Comunitatea este mai bogată cu câteva zeci de hectare de teren împădurit și cu posibilitatea de a investi în mod legal în mijloace de petrecere a timpului liber într-un spațiu natural extrem de generos. Trăiesc cu multă bucurie acest eveniment și cu încrederea că activitatea mea legislativă, ca deputat în Parlamentul României, poate da mai multe șanse oamenilor și localităților în care trăi,” a declarat deputatul Vâlcean pe pagina sa de Facebook.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *