„Învârtita dorului” – Festivalul Oierilor de la Vaideeni: O manifestare unică pentru păstrarea tradițiilor și obiceiurilor ciobanilor

Învârtita dorului

Localitatea Vaideeni a găzduit o nouă ediție a festivalului anual „Învârtita dorului”. Într-un peisaj pitoresc, păstorii s-au adunat din toate colțurile țării pentru a sărbători și a împărtăși mândria lor pentru produsele, portul și dansul specific acestei vechi ocupații – păstoritul.

Această tradiție deosebită a oierilor din Vaideeni, numiți și „ardelenii din mijlocul oltenilor”, a reușit să-și păstreze vie esența de-a lungul timpului. Sărbătoarea „Învârtita dorului” are origini străvechi, își trage rădăcinile din vremurile dacilor, şi erau momente de întrunire care uneau țările și aduceau împreună păstorii din diverse regiuni montane, precum Mărginimea, Jina, Poiana Tilișca, Slăliște, Valea Jiului, Jiești și Cimpa.

Ediția din acest an a festivalului „Învârtita Dorului” a surprins prin momente inedite care au avut scopul de a menține tradițiile și obiceiurile ciobanilor, înrădăcinate adânc în munți de-a lungul secolelor. Evenimentul a fost o ocazie de a lua parte la prezentări și lansări de cărți, expoziții, colocvii, expuneri de fotografie și prezentare a cămășilor ungurești. Totodată, au fost aduse omagii unor personalități remarcabile care au reprezentat cu demnitate spiritul localnicilor de-a lungul timpului.

Într-un cuvânt, „Învârtita dorului” a fost un eveniment de o mare valoare culturală și artistică. Acesta s-a adresat atât celor pasionați și cunoscători ai culturii, cât și publicului larg, dornic să descopere și să se bucure de frumusețea tradițiilor străvechi.

La această manifestare au luat parte ansambluri folclorice renumite din mai multe județe, cu specific de oierit, care și-au demonstrat măiestria în cântec și joc popular. Artiști talentați din Alba, Argeș, Bistrița, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Brașov și Tulcea au încântat publicul prin interpretările lor impresionante.

Printre invitații de seamă prezenți s-au numărat conducători locali, parlamentari, politicieni și oameni de cultură. Oameni din toate colțurile țării s-au adunat într-un singur loc – Vaideeni, pentru a împărtăși bucuria celor care, timp de 55 de ani, de la an la an, aduc un omagiu valorilor spirituale primite ca moștenire de la strămoșii acestor meleaguri.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *