Polivalență culturală la Filarmonica ”Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea

Filarmonica Ion Dumitrescu

Joi 20 iunie 2024, Filarmonica ”Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea a găzduit Recitalul Extraordinar al pianistei Ilinca Dumitrescu și al invitatului său fagotistul Vasile Macovei. Cei doi muzicieni alcătuiesc un ansamblu muzical instrumental de certă valoare, confirmarea venind atât de la marii critici ai muzicii culte cât și de la publicul meloman care i-a ascultat în decursul a zeci de ani în sute de apariții scenice. Ilinca Dumitrescu provine dintr-o familie de mari intelectuali vâlceni. Este fiica compozitorului Ion Dumitrescu și a poetei Mariana Dumitrescu, este nepoata compozitorului Gheorghe Dumitrescu cât și verișoara primară a pianistului Tudor Dumitrescu. Distinsa pianista este născută în 29 august 1952, la București.

Între numeroasele premii și distincții primite de Doamna Doctor Muzicolog – pianista Ilinca Dumitrescu merită amintită o înaltă distincție – Ordinul Artelor și Literelor. Nume de prestigiu al artei interpretative românești, personalitate artistică de anvergură internațională, pianista Ilinca Dumitrescu a concertat în orașe din cinci continente, 46 de țări, 39 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. Repertoriul recitalului extraordinar susținut de pianista Ilinca Dumitrescu și de către invitatul ei special, fagotistul Vasile Macovei a cuprins în prima parte a programului, lucrări din muzică clasică universală (Robert Schumann, Frederic Chopin, Piotr Ilici Ceaikovschi, Edvard Grieg, Jean Sibelius, Ciprian Porumbescu), iar în cea de a două parte au fost interpretate lucrări aparținând compozitorilor din secolul al 19-lea și al 20-lea (Doru Popovici, Isaac Albeniz, Alberto Ginastera, Astor Piazzolla, Enrique Granados, Ion Dumitrescu) cei doi interpreți fiind cunoscuți pentru promovarea marilor creații contemporane. Putem afirma că diversitatea pieselor interpretate a contribuit și la alcătuirea portretului muzical al celor doi soliști. Concertul a fost încununat de succes și a fost apreciat de publicul meloman. Seara a continuat cu lansarea volumului de creații lirice intitulat ”Poezii” al Marianei Dumitrescu publicat la editura bucureșteană Grafoart. Evenimentul a marcat împlinirea unui veac de la nașterea autoarei.

Despre Mariana Dumitrescu (1924–1967) a vorbit atât fiica sa cât și Vasile Macovei iar Domnul Matei Bănică directorul editurii Grafoart a completat discursurile celor doi muzicieni făcând și o scurtă prezentare a editurii. Am aflat astfel că autoarea a fost o talentată poetă română, ale cărei creații au rămas în conștiința culturală. Poeziile sale cu o profundă dimensiune spirituală sunt discursive, constatative. Au un statut psihologic pronunțat de noblețea emoției .Temele preferate, timpul, dragostea, moartea, se dezvoltă în fertile întrepătrunderi. În aceste poezii este prezentă obsesia mării, a profunzimilor (neptunice, celeste), a infinitului.

Autoarea a fost Licențiată a Facultății de Litere și Filosofie a Universității din București (1946) și a Conservatorului de Muzică și Artă Dramatică secția artă dramatică (1947). A debutat în 1942 cu placheta ”Poezii”, volum antum.

Marele compozitor Mihai Jora a compus pe versurile poetei Mariana Dumitrescu muzica a 42 de lieduri. Iar pe baza prozei poetei, același compozitor a elaborat baletul „Întoarcerea din adâncuri” .

Profunzimea spirituală a poemelor, dar și a liedurilor a contribuit la valorificarea emoției artistice și a tulburat de-a lungul anilor publicul atent și doritor de cultură. Memoria artistei se păstrează și prin intermediul LP-ului realizat de Electrecord în anii 1960 unde cele mai frumoase poezii ale sale au fost recitate de voci celebre. De apreciat amplul program de valorificare a operei poetice pe care Ilinca Dumitrescu împreună cu Matei Bănică director al editurii Grafoart și l-au propus. Atitudinea de încurajare și susținere de către instituția Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea, de recunoaștere a valorii acestor personalități, este demnă de apreciat și de urmat și de alți factori generatori de cultură de pretutindeni.

Cristian Ovidiu Dinica

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *