Verde de Govora – hub de permacultură
„Verde de Govora-hub de permacultură” este proiectul demarat de Asociaţia Cataleya/Yris, finanțat de Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania prin programul Spații Verzi, în parteneriat cu Primăria Orașului Băile Govora, care se conturează într-o gradină urbană școlară.
Proiectul a început fizic prin tunderea ierbii, scoaterea tulpinilor de la arborii și arbuștii care s-au uscat în timp. Elevii Liceului Tehnologic Băile Govora au fost încântați să participe la „Verde de Govora – Hub de permacultură”, prima zi de lucru fiind încheiată cu bucurie și plăcerea de a fi echipa unui proiect ce pune accent pe dezvoltarea spiritului antreprenorial verde al elevilor pentru utilizarea responsabilă și creativă a resurselor naturale locale.
Alături de elevi au participat doamna profesor dr. Ramona Chiriță – președinta Asociației Cataleya/Yris – coordonator de proiect, doamna inginer Elena Constantinescu, colaborator proiect din partea Primăriei Băile Govora, cadrele didactice ale Liceului Tehnologic Băile Govora și Stroe Cristi – responsabil tehnic proiect Asociaţia Cataleya/Yris.
Viziunea permaculturii este atingerea echilibrului dintre om și natură
Prin proiectarea bazată pe principiile pe care ni le învață natura, permacultura le permite elevilor și comunități să-și satisfacă nevoile de bază de hrană sănătoasă, apă curată, adăpost și energie într-un mod care nu numai că „susține”, dar regenerează în mod activ biodiversitatea și resursele naturale.
Mediul înconjurător este un teritoriu utilizat de comunitatea umană pentru a construi și dezvolta armonios, imitând formele și modul de relaționare ale microclimatul în care trăim. Viziunea permaculturii este atingerea echilibrului dintre om și natură și implementarea de sisteme de trai regenerativ, abundent, în comunitate.
Periodic vom împărtăși cu dumneavoastră informații despre stadiul proiectului nostru și despre lucrurile minunate pe care vrem să le facem împreună cu dumneavoastră. Verdele crud de Govora a fost completat cu mov. Cromatica proiectului ,,Verde de Govora-hub de permacultură” a pulsat și pe mov, prin plantarea a peste 100 de butași de lavandă, … aurul mov… îl vom avea prin iunie… anul viitor, iar gradina urbană de permacultură din incinta Liceului Tehnologic Băile Govora va fi pictată și cu alte ,,culori”. Vom primi plante noi, ce vor forma tabloul de permacultură made by Asociaţia Cataleya/Yris.
Mulțumiri elevilor care participă la proiect și cadrelor didactice!
Grădina școlii va produce plante decorative, plante medicinale cu aspect estetic (kit de stațiune – Verde de Govora) și va încorpora și fructe perene într-un sistem „livada alimentară”. Acestea sunt completate de pomii fructiferi (meri) achiziționați de subsemnatul și plantați în urmă cu câțiva ani, astfel încât elevii să poată beneficia de fructe chiar din grădina școlii.
Mihai Mateescu, primarul oraşului Băile Govora