„Hora Costumelor” – la cea de-a 50-a ediție

Un eveniment de tradiţie s-a desfăşurat în localitatea Pietrari din județul Vâlcea. Hora Costumelor” este o sărbătoare care se ţine încă din vremea lui Baruțu T. Arghezi, iar duminică, 17 aprilie, a ajuns la cea de-a 50-a ediție.

Prima evocare a acestui eveniment a fost făcută de către Baruțu T. Arghezi, în 1970, care scria: „Ne-am învăluit inima în marame de borangic și am descins în mijlocul unui alai în care domnițele-țărănci și voievozii-săteni își plimbau măreția și făptura lor istorică în fața mulțimilor adunate în locul numit Pietrari…” (La “Hora costumelor”, “Albina”, nr. 1164, aprilie 1970).

Deoarece trebuie întotdeauna să ne păstrăm tradiția și spiritul pur românesc, oamenii au fost la fel de entuziasmați de sărbătoare ca și în edițiile anterioare.

Toți participanții și-au scos ce aveau mai frumos în lada de zestre, costumele tradiționale românești, și au venit, cu mic cu mare, la sărbătoarea ce datează de atâta timp pe meleagurile vâlcene.

Evenimentul „Hora Costumelor” s-a desfăşurat după un program bine stabilit:

Între orele 11:00 și 11:30, a avut loc Parada portului popular vâlcean în acordurile Fanfarei Județene „Constantin Brâncoveanu”. Traseul paradei a fost de la Primăria Pietrari, până la Căminul Cultural Pietrari de Sus.

Pe scena în aer liber din Curtea Căminului Cultural Pietrari de Sus a avut loc între orele 11:30 și 11:45 o slujbă de binecuvântare. Iar între orele 11:45 și 12:15 s-a desfășurat Deschiderea Oficială a ediției jubiliare a Sărbătorii portului popular vâlcean „HORA COSTUMELOR – 50”, hora purtătorilor de costume tradiționale.

În interiorul căminului cultural Pietrari de Sus, între orele 12:15 și 15:00 s-a desfășurat un concurs, și bineînțeles, și premierea câștigătorilor acestuia. Concursul a fost destinat creatoarelor și purtătoarelor de costume populare din localitățile Băbeni, Bărbătești, Brezoi, Bunești, Copăceni, Costești, Crețeni, Frâncești, Măldărești, Mihaești, Pesceana, Pietrari, Popești, Prundeni, Râmnicu Vâlcea, Sălătrucel, Slătioara, Șirineasa, Tetoiu, Tomșani și Vaideeni.

Pe scena în aer liber, a avut loc un concert folcloric de excepție, între orele 12:15 și 15:00. Concertul a fost susținut de ansamblul „Moștenitorii” al Căminului Cultural Pietrari, de orchestra de muzică populară „RAPSODIA VÂLCEANĂ, dar și de invitați speciali, mai exact, Constantin Enceanu și Olguța Berbec.

Sursa foto: Bogdan Boari și Cristi Ciungu.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *