Preţul petrolului scade cu peste 20%, dar cel al benzinei rămâne tot la niveluri maxime

Deși zilele trecute s-a vehiculat o viitoare explozie bruscă a prețului la carburanților, știre care a creat isterie în rândul șoferilor, făcându-i să stea ore întregi la coadă și cumparând mii de litrii de carburanți, prețul țițeiului a scăzut ulterior cu 20%. Scădere care însă nu se vede la pompă .

Ce se întâmplă de fapt cu prețul carburanților?

Specialiștii susțin că există două motive pentru care prețurile la carburanți rămân mari chiar și după scăderi masive ale cotațiilor țițeiului:

  1. Distribuitorii de petrol vor să își protejeze profiturile.
  2. Stocurile au fost făcute atunci când prețurile erau mari, așa că reduceri consistente de preț vor veni după epuizarea acestora.

Consultantul fiscal Emilian Duca afirmă: „Este o problemă legată de modul de calcul. Când crește prețul barilului, ei vin și cresc prețul la pompă. Dar până consumă stocurile, prețul rămâne. Creșterea este bruscă, dar reducerea e lentă, așa își protejează profiturile. Explicația principală este că dacă ai vânzări la prețuri mari, ții de vânzări cât poți. Se întâmplă în toată Europa acest fenomen. Revenirea se face treptat, pe măsură ce își consumă stocurile achiziționate la preț mai mare.”

Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor a anunțat o scădere a prețurilor, revenind la valoarea de 6 lei pe litru. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Economiștii sunt sceptici că Guvernul va putea obține undă verde din partea Comisiei Europene pentru scăderea accizelor la combustibili.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *