Primăria Voineasa lucrează la atragerea de fonduri europene pentru o serie de proiecte de interes local

Voineasa

Cum preţurile la energie au luat-o razna în ultimul an, consumul de energie electrică sau termică a devenit o problemă pentru multe gospodării din toată ţara. La Voineasa, primarul Gabriel Năstăsescu s-a gândit la un plan de reabilitare termică a unor blocuri din localitate pentru ca proprietarii de apartamente să plătească mai puţin la costurile de întreţinere. Se va încerca din partea primăriei atragerea de fonduri europene pentru realizarea acestui plan de anvelopare a blocurilor din Voineasa.

Banii, speră administraţia locală, urmează a fi atraşi prin PNRR, iar primarul Gabriel Năstăsescu doreşte să convingă cetăţenii care locuiesc în blocurile vizate de renovare să se unească şi să creeze o asociaţie de proprietari pentru a atrage mai uşor fondurile necesare.

Avem în plan atragerea fondurilor pentru anveloparea blocurilor din localitate. Consultanţa, proiectarea şi toate documentaţiile costă 250 de mii de lei pentru primul bloc şi pentru cel de-al doilea valoarea este de 350 de mii de lei. Am vorbit cu proprietarii şi le-am explicat că trebuie să facă asociaţii de proprietari, astfel cele două blocuri vor fi anvelopante cu bani europeni eligibili 100% pentru întreaga sumă, prin PNRR. În cadrul acestui program avem la dispoziţie un miliard de euro pentru anveloparea acestor blocuri. În acest sens trebuie făcută cât mai repede documentaţia fiindcă deja după data de 1 martie se depun proiectele pentru acest PNRR. Sper că proprietarii apartamentelor conştientizează importanţa obţinerii fondurilor europene pentru reparaţie şi eficientizarea energetică a blocurilor, mai ales că nu trebuie să venim cu un aport financiar, întreaga sumă o vom accesa prin acest PNRR”, a precizat primarul din Voineasa, Gabriel Năstăsescu.

Amenajare piste de biciclete şi modernizarea dispensarului, prin PNRR

Tot din PNRR speră primarul Năstăsescu să obţină fonduri şi pentru o serie de alte proiecte de interes pentru locuitorii din comuna Voineasa. Printre acestea se numără amenajarea unui traseu pentru piste de biciclete, modernizarea dispensarului comunal, înfiinţarea sistemului de apă în Obârşia Lotrului pentru aproximativ 8 kilometri şi montarea a opt staţii de încărcare pentru maşinile electrice:

Din bugetul local vom aloca bani şi pentru documentaţia proiectului privind montarea a opt staţii de încărcare pentru maşinile electrice, prin PNRR. Şase staţii vor fi montate în zona domeniul schiabil şi două în Voineasa. Tot prin PNRR vom accesa fonduri pentru înfiinţarea sistemului de apă de la Obârşia Lotrului pentru aproximativ 8 kilometri. Prin PNRR localităţile sub 2000 de locuitori nu vor avea acces la sistemul de canalizare cu staţie de epurare, doar cu fose septice pentru un grup de 5 sau 6 gospodării.

În acest sens trebuie să stăm de vorbă cu proprietarii din zonă. Prin AFM am depus un proiect pentru anveloparea primăriei, proiectul se va finanţa în vara acestui an şi urmează să fac prin PNRR o modernizare la dispensarul comunal. Vom face şi o modificare de denumire a dispensarului în Unitate Medicală de Primiri Urgenţe. Pentru toate aceste proiecte pe care vrem să le depunem prin PNRR se lucrează la documentaţii. Dispensarul ne dorim să fie o clinică medicală mică de primiri urgenţe, dotată cu aparatură medicală, clădirea să fie anvelopantă, cu centrală termică, locaţia va permite inclusiv montarea unui lift. În acest centru medical îşi vor desfăşura activitatea medicii de familie. Pentru acest centru avem nevoie de avizul DSP. Noi ne dorim să facem un astfel de centru medical, fiindcă avem posibilitatea accesării banilor europeni prin acest PNRR. Toate instituţiile prinse în vederea modelizării vor fi dotate cu panouri fotovoltaice şi cu pompe de căldură, inclusiv blocurile, pentru fiecare scară”, a precizat primarul localităţii Voineasa, Gabriel Năstăsescu.

Sursa: impactreal.ro

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *